sadsads

מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

תזונה בהריון והשפעתה על איכות דם טבורי

דם טבורי מהווה מקור עשיר לתאי גזע המטופואטיים שעשויים להציל חיים במקרה של מחלות המטולוגיות, אימונולוגיות ומטבוליות. ככל שאיכות וכמות תאי הגזע בדם הטבורי גבוהה יותר, כך גדל הסיכוי לשימוש מוצלח בהם בעתיד. מה שרבים אינם יודעים הוא שתזונת האם במהלך ההיריון יכולה להשפיע באופן משמעותי על איכות הדם הטבורי שנאסף בלידה. במאמר זה נסקור את הקשר המדעי בין תזונה בהריון לאיכות דם טבורי ונספק המלצות תזונתיות פרקטיות מבוססות מחקר.

 

כיצד תזונת האם משפיעה על תאי הגזע בדם הטבורי?

המחקר המדעי מצביע על כך שאיכות וכמות תאי הגזע ה-CD34+ (סמן לתאי גזע המטופואטיים) בדם הטבורי מושפעת ישירות מהסטטוס התזונתי של האם. מחקר שפורסם ב-Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine מצא כי רמות נאותות של חומצה פולית, ויטמין B12, ברזל וחלבון איכותי בתזונת האם קשורות באופן ישיר לספירת תאי גזע גבוהה יותר בדם הטבורי .
מעבר לכך, איזון גליקמי תקין במהלך ההריון נמצא כמשפיע על מספר ואיכות תאי הגזע, כאשר היפרגליקמיה עלולה לפגוע בפוטנציאל ההתחדשות שלהם. נמצא כי אימהות עם סוכרת הריון שאינה מאוזנת היטב, נוטות להפיק דם טבורי עם ספירת תאי גזע נמוכה יותר וחיוניות מופחתת.

מיקרונוטריאנטים חיוניים לאיכות דם טבורי מיטבית

  • חומצה פולית וויטמין B12 - מחקרים הראו כי נשים שנטלו תוספי חומצה פולית וויטמין B12 לפני ובמהלך ההיריון הפיקו דם טבורי עם ספירת תאי CD34+ גבוהה ב-30% בהשוואה לנשים שלא נטלו תוספים אלה. הגורם לכך נעוץ בתפקידם של ויטמינים אלה בסינתזת דנ"א ובתהליכי חלוקת תאים.
    המלצה קלינית: צריכה יומית של 600-800 מק"ג חומצה פולית ו-2.6 מק"ג ויטמין B12 במהלך ההיריון.
     
  • ברזל וויטמין C - אנמיה בהריון קשורה בירידה בכמות תאי הגזע בדם הטבורי. צריכת ברזל מספקת יחד עם ויטמין C  (המגביר את ספיגתו) תורמת להמטוקריט תקין ולמטבוליזם חמצן יעיל, שניהם חיוניים לייצור וגיוס תאי גזע המטופואטיים.
    המלצה קלינית: 27 מ"ג ברזל יומי ו-85 מ"ג ויטמין C  עם דגש על מקורות מזון טבעיים כמו בשר רזה, קטניות, ירקות עליים כהים ופירות הדר.
     
  • אומגה 3 וחומצות שומן חיוניות - חומצות שומן מסוג אומגה 3, במיוחד EPA ו-DHA, נמצאו כמשפיעות על מטבוליזם תאי והתפתחות מערכת העצבים והדם של העובר. מחקר משנת 2023 מצא קשר חיובי בין צריכת אומגה 3 מספקת בהריון לבין איכות תאי הגזע המזנכימליים בדם הטבורי .
    המלצה קלינית: צריכה של 200-300 מ"ג DHA יומי, באמצעות 2-3 מנות דגים שמנים בשבוע או תוסף שמן דגים באיכות גבוהה למי שאינה צורכת דגים.

 

תזונה אנטי-דלקתית ומשמעותה לאיכות דם טבורי

דלקת כרונית במהלך ההיריון, שעלולה להיגרם מתזונה עתירת סוכר מעובד ושומן רווי, יכולה להשפיע בצורה שלילית על תאי הגזע העובריים. מחקר פורץ דרך שפורסם ב-Stem Cell Research & Therapy הראה כי תזונה ים-תיכונית, העשירה בנוגדי חמצון, פיטונוטריאנטים וחומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3, משפרת את חיוניות תאי הגזע בדם הטבורי ואת יכולתם להתמיין לשורות תאים שונות.


תפריט אופטימלי להריון עם דגש על שיפור איכות דם טבורי

מומלץ לכלול בתפריט היומי:

  • פירות וירקות בחמישה צבעים: לאספקת מגוון נוגדי חמצון וויטמינים החיוניים לפיתוח תאי גזע בריאים.
  • חלבון איכותי: בשר רזה, דגים, ביצים, קטניות וטופו – חיוני לייצור תקין של תאי דם.
  • שומנים בריאים: אבוקדו, אגוזים, שמן זית – תומכים בהתפתחות מערכת העצבים והדם של העובר.
  • פחמימות מורכבות: דגנים מלאים, בטטה, קינואה – לשמירה על איזון גליקמי תקין.
  • מזונות עשירים בברזל: בשר בקר רזה, עדשים, תרד, חלמון ביצה – למניעת אנמיה והבטחת חמצון תקין.
  • מזונות עשירים בחומצה פולית: ירקות עליים ירוקים, אספרגוס, אבוקדו – לתמיכה בחלוקה תאית תקינה.

 

אורח חיים כגורם משלים לתזונה

מעבר לתזונה, גם גורמי אורח חיים נוספים משפיעים על איכות הדם הטבורי:

  • פעילות גופנית מתונה: נמצא כי פעילות סדירה בהריון מגבירה את זרימת הדם לשליה ומשפרת את איכות תאי הגזע בדם הטבורי .
  • הימנעות מעישון ואלכוהול: חשיפה לעישון ואלכוהול מפחיתה משמעותית את מספר ואיכות תאי הגזע בדם הטבורי.
  • הפחתת מתח: רמות גבוהות של קורטיזול עקב מתח כרוני עלולות לפגוע בהתפתחות תאי גזע. טכניקות הרפיה כגון נשימות, יוגה ומדיטציה יכולות לסייע.

תזונה מיטבית במהלך ההיריון היא השקעה לא רק בבריאות האם והעובר, אלא גם באיכות הדם הטבורי שעשוי להוות משאב יקר ערך לבריאות עתידית. באמצעות הקפדה על תזונה מאוזנת, עשירה במיקרונוטריאנטים חיוניים ודלת בדלקתיות, ניתן להשפיע באופן חיובי על כמות ואיכות תאי הגזע בדם הטבורי.

--------------------------------

יש לזכור כי כל אישה הרה צריכה להתייעץ עם הרופא המטפל או דיאטנית קלינית מומחית בהריון לפני ביצוע שינויים משמעותיים בתזונה או נטילת תוספי תזונה. המידע המצוין בכתבה הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לבדיקה, טיפול או ייעוץ רפואי.

מאמרים נוספים